Escoles Blaves, projecte divulgatiu

És un projecte divulgatiu que vol apropar el mar i la recerca marina a diferents públics de la zona de les Terres de l’Ebre, que es va engegar el 2016 gràcies a una “Ayuda para el fomento de la cultura científica, tecnológica y de la innovación 2016” de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y Tecnología) i la Fundació La Caixa, i que compta amb l’aval del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

En aquest projecte es va fer especial èmfasi en introduir les ciències marines en els centres educatius, apropant la recerca marina d’actualitat a unes comarques allunyades de grans ciutats i de grans centres de recerca i amb menys accés a esdeveniments de divulgació científica. Alhora, volíem entusiasmar diferents sectors de la població, des dels més petits als més grans, perquè valorin els ecosistemes marins i costaners propers, un territori que és ja Reserva de la Biosfera, així com mostrar com la ciència, en aquest cas concret les ciències del mar, ens afecta a les nostres vides.

Es va treballar fent formació a professorat en temes marins, es va fer acompanyament educatiu in situ i online durant diversos mesos a 8 instituts pilot als quals vam repartir una “maleta blava” amb tot de materials per a fer més pràctiques relacionades amb el mar tant a l’aula com a camp, i vam fer xerrades divulgatives a les biblioteques de 13 municipis del territori. Va tenir molt èxit i tenim llista d’espera de centres educatius interessats en formar-ne part, però es va quedar aturat per manca de finançament.

 

Les unitats didàctiques generades estan disponibles i consultables a la web.

Escoles Blaves: el projecte in situ

Escoles Blaves: disseny web